Please assign a menu to the primary menu location under menu

Metaverse

Yüz Yılın Evi, NFT Oldu!

Yazar, yönetmen ve oyuncu Yeşim Özsoy’un The Times ve Guardian gibi önemli gazetelerin seçkilerinde yer alan yarı otobiyografik oyunu Yüz Yılın Evi, NFT (Non Fungible Token) oldu. Oyunun NFT’sini müzisyen ve dijital sanatçı Cem Başak oluşturdu. Böylece Türkiye’de ilk kez bir tiyatro oyununun NFT’si yaratıldı.

Berlin-İstanbul-Zürih prömiyerlerinden sonra Edinburgh Fringe Festivali’ndeki performansıyla The Times ve Guardian gibi önemli gazetelerin seçkilerinde yer alan Yüz Yılın Evi, yazar, yönetmen ve oyuncu Yeşim Özsoy’un 1919 doğumlu anneannesi Turan Necdet Özcan’ın kişisel geçmişinden yola çıkıyor ve bir konağın yıkım hikayesine odaklanıyor.  1 Mart Salı (yarın) akşamı saat 20.30’da ENKA Oditoryumu’nda İstanbul seyircisiyle buluşmaya hazırlanan, sahnede video ve müzik eşliğinde icra edilen oyunun NFT’si, Yeşim Özsoy Koleksiyonu kapsamında opensea.io platformunda yer alıyor. Müzisyen ve dijital sanatçı Cem Başak oluşturduğu Yüz Yılın Evi NFT’si Türkiye’de ilk kez bir tiyatro oyunundan üretilmiş NFT olma özelliğini taşıyor. Özsoy, hazırlanan NFT için şunları söyledi: “Oyunla kişisel olarak kurduğum bağı da düşününce oyun aracılığıyla kurduğum geçmişle olan bağımı gelecekle mühürlemek istedim. Bu anlamda bana göre yarattığımız NFT yoluyla geleceğe doğru bir nevi dijital imza attık ve geçmişi gelecekle bağladık.”

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Geçişin Tarihsel ve Kişisel Öyküsü

Yüz Yılın Evi, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişteki tarihsel geçmişimizi, son Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit’in Hazine Kahyası İbrahim Ethem Efendi’nin yazlık konağı ve yıkımı üzerinden değerlendiriyor. Oyunun yazarı, oyuncusu ve yaratıcısı Yeşim Özsoy’un kendi geçmişini, 1919 doğumlu anneannesi Turan Necdet Özcan’ın hikayesi üzerinden yeniden kurguladığı yarı otobiyografik oyunda gerçek ile kurgu iç içe. Oyun, İbrahim Ethem Efendi Konağı’nın kişisel ve tarihsel yolculuğunda müzik-video-hikaye anlatımıyla bütünsel olmayan, tek olmayan bir tarih kurgusuna işaret ediyor. Aynı şekilde oyunun anlatımında da çoklu medya kullanımı yer alıyor. Geleneksel tiyatromuzun temel taşlarından biri olan Meddah geleneğindeki hikaye anlatımında olduğu gibi konakta yaşayan kadınlar, eşyalar, anlatılan kişiler, mekanlar, hayvanlar, şeylerin hepsi, birinci tekil şahıstan yani kendi ağızlarından özgün hikayelerini Özsoy’un oyunculuğu aracılığıyla anlatıyorlar.